~ Alergeny ~
Přehled alergenů podle nařízení EU
Podle nařízení EU (Evropského parlamentu a rady) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
V tabulce uvádíme některé příklady, kde se mohou tyto alergeny vyskytovat nebo v nich mohou být skryty.
1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, škrob, mouky, krupice, kuskus, polenta, krupky, vločky, otruby, celozrnné pečivo, bulgur, pšeničný klíček, těstoviny, strouhanka, palačinky, müsli, dortové směsi, chléb, dorty, koláče, sušenky, slad, sladové pivo, sladová káva, kakaové nápoje, směsi koření, sojová omáčka, jíška, čokoládové tyčinky, cereální tyčinky apod.
2. Korýši a výrobky z nich
Krevety, langusty, raci, humři, krabi, mořští ráčci a raci, raččí máslo, krecvetová pasta, sashmi, surimi, paella apod.
3. Vejce a výrobky z nich
Slepičí vejce, husí, kachní, krůtí, křepelčí, holubí, pštrosí vejce, vaječný žloutek i bílek, šlehaný vaječný bílek, vejce v tekuté podobě, vejce v prášku, mražená vejce, lysozym z vejce (v sýrech), lecitin ze slepičích vajec, "pojiva ze zrn a ozdoby na chlebu a pečených výrobcích, cukrová poleva, dorty, koláče, pečené výrobky, podlouhlé piškoty, dorty se šlehačkou, majonéza, omáčky (Holandská, Bérnská), pojivo v mletých masech, obaly ze strouhanky, litá těsta, surimi, vaječný likér, vaječné těstoviny apod.
4. Ryby a výrobky z nich
Veškeré druhy ryb, syrové, vařené, pečené i marinované, kaviár, jikry, rodol, surimi, ančovičky, sardelová pasta, worchester, asijské kořeněné omáčky i směsi koření, sushi apod.
5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
Podzemnicový olej, arašídové máslo, vegetariánské náhraýky masa, omáčky, dresinky, pesta, jídla různých národů (asijská, mexická, africká) apod.
6. Sojové boby a výrobky z nich
Sojové mléko, sojové dezerty, sojový olej, sojová bílkovina, tofu, koření (sojové omáčky, omáčky tamari, teriyaki, worchester), miso, tempeh, klíčky sojových bobů, surimi, chléb a pekařské výrobky, klobásové produkty apod.
7. Mléko a výrobky z něj včetně laktózy
Mléčná bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina, laktalbumin, laktoglobulin, mléko, sušené mléko, smetana, zakysaná smetana, creme fraiche a creme double, podmáslí, jogurt, kefír, sýry, nízkotučný měkký sýr, máslo, přepuštěné máslo, margarin obsahující mléko, čokoláda, pekačské výrobky, syřidlo, nugát. Nejsou snášena i mléka kozí, ovčí, buvolí a koňské apod.
8. Skořápkové plody a výrobky z nich
Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie, olej z vlašských i z lískových ořechů, marcipám, nugát, ořechové polevy, těsta, másla, pekařské výrobky, dezerty, sušenky, čokoláda, zákusky, müsli, doplňky salátů, pesto a podobné omáčky, salátové dresingy, vegetariánské pokrmy apod.
9. Celer a výrobky z něj
Kořen celeru, celerové semeno, stonek a list celeru, zeleninové džusy obsahující celer, celerová sůl, směsi koření, kari, bujóny, polévky, dušená masa se zeleninou, omáčky, klobásy a masové produkty, lahůdkové saláty, zeleninové saláty, bramborový salát i odlehčený apod.
10. Hořčice a výrobky z ní
Hořčičná semínka i naklíčená, hořčice, hořčičný olej, klobásy a masové produkty apod.
11. Sezamová semena a výrobky z nich
Sezamová semínka, sezamový olej i pasta (tahini), sezamové máslo, sezamová mouka a sůl, chléb, pekařské výrobky, krekry, cereálie apod.
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích větších než 10mg/kg nebo 10ml/l vyjádřeno jako celkový obsah CO2
Oxid siřičitý a soli kyseliny siřičité, Víno (sířené) a další alkoholické nápoje, sušené ovoce, které má zůstat světlé, bělka přii přípravě bramboráku nebo křenu apod.
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Mouka z vlčího bobu, rostlinné bílkoviny v chlebu a pekařských výrobcích apod.
14. Měkkýši a výrobky z nich
Slávky (škeble jedlé, modré, hřebenatky, ústřice), hlemýždi, hlavonožci, olihně, chobotnice, sépie, černé nudle, pokrmy ze syrových měkkýšů, - sašmi, ceviche, polévky Buillabaisse, paela apod.